Testy oddechowe

Wodorowy test oddechowy to narzędzie diagnostyczne wykorzystywane do diagnozowania chorób przewodu pokarmowego, takich jak Zespół Przerostu Bakteryjnego Jelita Cienkiego (SIBO), Zespół Jelita Drażliwego, czy zaburzenia wchłaniania węglowodanów

Wskazania do wykonania testu

Test jest zalecany w przypadku dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak biegunki, zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, nadmierna ilość gazów, zaburzony rytm wypróżnień, czy nieprawidłowe stolce.
Wykorzystuje się go do diagnozowania zaburzeń wchłaniania i nietolerancji węglowodanów (m.in. nietolerancji laktozy i fruktozy) oraz w diagnostyce SIBO.

SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, to schorzenie polegające na zwiększeniu liczby bakterii w jelicie cienkim człowieka.

Zaburzenia tej równowagi mogą wynikać z różnych przyczyn, takich jak długotrwałe przyjmowanie leków, w tym antybiotyków, przewlekły stres, mający negatywny wpływ na bakterie znajdujące się w jelicie, czy choroby pasożytnicze.

Objawy SIBO mogą być różne i obejmują bóle brzucha, wzdęcia, nadmierne gromadzenie i oddawanie gazów, uczucie pełności w brzuchu, biegunki, a także utratę wagi i niedożywienie. Czasami mogą się pojawić stolce tłuszczowe, utrata masy ciała, anemia czy niedobory pokarmowe.

Niektóre badania wskazują, że nawet 80 proc. osób z zespołem jelita drażliwego (IBS) ma SIBO.

Przebieg badania

Wykonanie testu opiera się na wykorzystaniu naturalnych procesów, jakie są zachodzą podczas trawienia. Powstający wówczas wodór wytwarzany jest przez bakterie w procesie fermentacji węglowodanów, która zachodzi w jelicie. Gaz ten przedostaje się następnie do krwi, a stamtąd do pęcherzyków płucnych. Stąd jest wydalany z organizmu.

U osób zdrowych stężenie wodoru w wydychanym powietrzu jest bardzo niskie. W przypadku, gdy trawienie węglowodanów nie przebiega prawidłowo, dochodzi do nadmiernej ich fermentacji. W efekcie tego wytwarzane są duże ilości wodoru, które następnie wydalane są wraz z wydychanym powietrzem.

Badanie polega na pobraniu próbek oddechowych od pacjenta. W tym celu wykorzystuje się specjalne urządzenie, które mierzy ilość wodoru w wydychanym powietrzu. Osoba badana wdycha powietrze, zatrzymuje je w płucach przez ok. 15 sekund, a następnie wykonuje energiczny wydech, wykorzystując do tego jednorazowy ustnik.

Próbka pobierana jest kilkukrotnie. Pierwszy raz przed obciążeniem, kiedy pacjent jest na czczo, a kolejne pomiary wykonywane są w 15., 30 i 60., minucie po spożyciu specjalnego roztworu węglowodanowego.

Test jest badaniem nieinwazyjnym i łatwym do wykonania.

Przeciwwskazania do wykonania testu

Mimo wysokiej skuteczności diagnostycznej test nie może być wykonany u wszystkich pacjentów. Wśród najistotniejszych przeciwwskazań bezwzględnych wymienia się:
  • wrodzoną nietolerancję fruktozy,
  • poposiłkową hipoglikemię.

przygotowanie do badania

Prawidłowe przygotowanie do testu zapewnia uzyskanie wiarygodnego wyniku. Nieprawidłowe przygotowanie powoduje, że wynik nie będzie miarodajny.

Badanie SIBO można wykonać, jeśli upłynęło co najmniej:

4 TYGODNIE OD:

  • kuracji antybiotykowej
  • kolonoskopii
  • wlewów barytowych
  • fluoroskopii
  • ileoskopii
  • enteroklizii
  • hydrokolonoterapii

1 TYDZIEN OD zażywania:

  • ziół bakteriobójczych (np. olej z oregano, berberyna, itp,),
  • probiotyków lub substancji o działaniu probiotycznym,
  • leków z grupy IPP (inhibitorów pompy protonowej np. Omeprazol, Pantoprazol, Lansoprazol, Dexlansoprazol, Esomeprazol, Robeprazol),
  • dużych dawek cytrynianu magnezu,
  • witaminy C.

24 GODZINY od stosowania:

  • betainy HCL,
  • enzymów trawiennych,
  • octu jabłkowego,
  • wszelkich suplementów diety.

DIETA PRZED TESTEM

Dieta obowiązuje na 24 godziny przed testem (w całym dniu przed testem), a w przypadku osób, które cierpią na zaparcia – na 48 godzin (całe dwa dni prze testem).

Dozwolone są tylko:

  • mięso (w tym drób), ryby, owoce morza; (NIEDOZWOLONE są wędliny czy ryby z puszki),
  • jaja
  • tłuszcze (olej kokosowy, oliwy z oliwek, oleje roślinne, masło lub smalec), do 1 łyżki stołowej,
  • napoje: wyłącznie słaba CZARNA herbata i słaba kawa (bez cukru, mleka, słodzików czy innych dodatków) wypite RANO w dniu poprzedzającym badanie, później tylko czysta, niegazowana woda, nie wysoko zmineralizowana,
  • sól i pieprz (NIEDOZWOLONE są żadne inne przyprawy),
  • biały ryż gotowany – UWAGA: tylko w umiarkowanych ilościach (nie więcej niż jedna mała filiżanka ugotowanego ryżu dziennie) i tylko u tych pacjentów, u których nie wywołuje on żadnych objawów ze strony układu pokarmowego i jest bardzo dobrze tolerowany,
  • twardy dojrzewający ser, taki jak parmezan (jeśli dobrze toleruje się nabiał).

Jeżeli któryś z ww. produktów nie jest spożywany na co dzień i nie wiadomo jak się na niego reaguje, to lepiej unikać jego spożycia również podczas przygotowania do testu.

Zalety wodorowego oddechowego testu na SIBO wykonywanego w naszym ośrodku